Kapcsolat

Burgonyatároló, Somogyudvarhely

Tel:  (+36)82/717-012
Fax: (+36) 82/717-011
E-mail: solanum@solanum.hu

If you have a question, please write a message to this e-mail adress: solanumkft@gmail.com

Megosztás

Technológia

Vetőgumó szükségletek a frakciók függvényében (t/ha)

25-35mm - 1,2t/ha

35-45mm - 2,2t/ha

45-55mm - 4t/ha

35-55mm - 3,3t/ha

 

Vetőgumó frakciók szerinti darabszáma (db/kg)

25-35mm - 40-42db/kg

35-45mm - 20-22 db/kg

45-55mm - 10-12db/kg

35-55mm - 15db/kg

Dobozos minigumó esetén - 50-55db/doboz - 1,3 kg

 

A Solanum Kft technológiája 2011-ben (vetőgumó)


Elővetemény: őszi búza

Az elővetemény lekerülését követően a tarlót meghántottuk, majd állni hagytuk egészen őszig.

Trágyaszórás: 2010. 10. 05. – 08. (25t/ha istállótrágya)

Tárcsázás: 2010. 10. 06. – 08.

Altalajlazítás: 2010. 11. 12. -15.

Műtrágyaszórás: 2011. 02. 16.  (400 kg/ha 0:10:28 Komplex)

Tavaszi talajlezárás: 2011. 03. 12.

Műtrágyaszórás: 2011. 03. 30. (200 kg/ha 15:15:15 Komplex)

Magágyelőkészítés: 2011. 03. 30.

Burgonyaültetés: 2011. 04. 06. (53.000 tő/ha, 75 cm sortáv, 25 cm tőtáv)

Műtrágyaszórás: 2011. 04. 21. (300 kg/ha 15:15:15 Komplex)

Műtrágyaszórás: 2011. 04. 22. (200 kg/ha 27 % Pétisó)

Burgonyatöltés: 2010. 04. 25.

Gyomirtás: 2011. 05. 03. (Dual Gold 1,6 l/ha, Racer 2,2 l/ha)


A fitoftóra és levéltetvek elleni kezeléseket az alábbi módon végeztük:

Permetezés: 2011. 06. 03. (Kupfer Fusilan WG 2,5 kg/ha)

                    2011. 06. 12. (Sereno 1,25 kg/ha + Multi K 1 kg/ha)

                    2011. 06. 22. (Infinito 1,6 l/ha + Multi K 1 kg/ha +     Tepekki 50 WG 0, 16 kg/ha)

                    2011. 07. 09. (Altima 0,4 l/ha)

                    2011. 07. 26. (Altima 0,4 l/ha)

Szártépő: 2011. 07. 08. Red Scarlett

Étkezési burgonya előállításánál ajánlott a 40-45ezer tő/ha-os vetőgumó mennyiség használata, a megfelelő piacos méret eléréséhez.

Ez 75cm-es sortávot, és 29-33cm-es tőtávot jelent.

Fontos a kiegyenlített öntözés és a preventív védekezés!

Egy kicsit bővebben 

A burgonya közkedvelt népélelmezési cikkünk, mégis talán a legtöbb betegséggel és termesztésbeli hibalehetőséggel rendelkező növényünk. Termesztése nagy odafigyelést igényel. Ez a rövid összefoglaló a helyes burgonyatermesztés lépéseit mutatja be, mindemellett felhívja a figyelmet a gyakori problémákra, hibákra.

Első lépések

A burgonyatermesztés első lépése a megfelelő termőföld kiválasztása. Fontos hogy önmagát négy, de inkább öt évente kövesse. Talajtípusok közül a gyengén savanyú-semleges, jól melegedő, nem rögösödő, vízzáró réteg nélküli homoktalajokat kedveli, kivéve a szélsőségeseket. Fontos a vizenyős területek és a lapok kerülése, valamint az ültetési irány helyes megválasztása. (levegő által jól átjárható sorok) Kerüljük az évelő kétszikű gyomokkal fertőzött területeket.

Jó elővetemények a gabonafélék, repce, csillagfürt, olajretek, hüvelyesek.

Rossz: kukorica (fuzárium), cirok, napraforgó, lucerna, cukorrépa, paradicsom, dohány (megegyező betegségek)

Az elővetemény tarlóhántását követően szükség esetén szántsunk, vagy lazább talajok esetén tárcsázzuk meg a talajt.

Tápanyagigény

A burgonya a tápanyag igényes növények közé tartozik. A tápanyagokat mindig az előzetesen elvégzett talajvizsgálati eredmények függvényében juttassuk ki. Lehetőség szerint az alaptrágyát már ősszel (kivéve N).Aki teheti szórjon istállótrágyát. Egy tonna terméssel felvett tápanyagok (kg/t) N: 5, CaO: 3, P2O5: 2, MgO: 2, K2O: 9. A burgonya klorid érzékeny ezért ne alkalmazzuk!

Fajtaválasztás, tárolás

A felhasználási célnak megfelelően válasszuk ki a számunkra kedvező tulajdonságokkal bíró fajtákat. Elsősorban korai fajtákat célszerü választani. (Magyarország primőr burgonya előállításásra a legalkalmasabb, e mellett jó árral kerülhet a piacra, valamint a betegségek nagy része is elkerülhető, pl. levéltetű rajzása, fitoftóra nyomás)

Fontos hogy minden évben fémzárolt, jó minőségű vetőmagot vásároljunk!

Itt meg kell jegyeznem hogy a fémzár nem biztosít teljes körű garanciát, ha a tárolás, csávázás, manipulálás szakszerűtlen, illetve szeletelés esetében. A fenti problémákkal sajnálatos módon minden évben találkozunk.

A vetőgumó megvásárlását követően a burgonyát tartsuk 4C-on, szellős megfelelő páratartalmú (75-80%) helyen. Óvjuk a melegtől, fénytől, nedvességtől, egészen az ültetést megelőző 14 napig, amikor megkezdődhet a gumók felmelegítése 10C-ra (a sérülések elkerülése érdekében).

Előhajtatás

Ha igazán korai és nagy termést szeretnénk, célszerű a krumplit előhajtatni. Az előcsíráztatott burgonya 2 héttel is képes megelőzni a hagyományos termesztéstechnológiával elültettet növényeket. A gumókat egyesével helyezzük M5-ös rekeszekbe  (lehetőleg fehér színűbe mely semmi esetre se legyen nagyobb M10-nél!) Az esetleges pince, és cérnacsírákat távolítsuk el. Az első fénycsíra eltávolításával, (megtörve az apikális dominanciát) elősegíthetjük hogy több csíra induljon növekedésnek. Fontos hogy az egyenlő fejlettségű csírával rendelkező gumókat csoportosítsuk össze, és hogy a rekeszeket legalább hetente forgassuk, így biztosítva az egyenletes csírafejlődést, növekedést. A hőmérsékletet 10C-ról folyamatosan emeljük 15-16C-ra. Az utolsó héten sok fény és szellőztetéses edzés szükséges, hogy végül kifejlődjenek az 1-2cm-es tömök fénycsírák.

A vetőgumó szeletelése ugyan nem ajánlott, de a pénzmegtakarítás reményében sok helyen szokássá vált. Ez egy lehetséges módja az ültetni kívánt mennyiség megduplázására, azonban nagy hibalehetőségeket rejt magában. Arra kérünk minden termelőt amennyiben otthoni szeletelésre adja a fejét, minden alkalommal fertőtlenítse a vágóélt (formalin), és szórjon parásítást, fertőtlenítést elősegítő anyagot a vágott felületre (dithane, cement, hamu). Az ültetést megelőzően lehetőség szerinti csávázzunk vagy már eleve csávázott vetőgumót vásároljunk.

Ültetés

Ezt követően készítsük el a laza vetőágyat, melyre a forgóborona a legalkalmasabb eszköz. Az ültetéssel egy menetben (indokolt esetben) fontos elvégezni a talaj fertőtlenítését (Force) a későbbi talajlakó kártevőkkel (drótférgek, pajorok), valamint a fonálférgekkel (Nemathorin, Vydate) szemben.

Figyeljünk hogy a gumók ne kerüljenek se túl mélyre se túl sekélyre. A jó az ültetési mélység 5-8cm (a gumó méretéből adódóan változhat). Az előhajtatott gumókat nagy óvatossággal, arra alkalmas géppel, vagy kézzel helyezzük a vetőágyba. Korai burgonya termelése estén 40-50ezer tő/ha burgonya az optimális tőszám. Ez 75cm-eres sortávolságnál 29-32cm-es tőtávolságot jelent. Az ültetés optimális időpontja akkor jön el, mikor a talajhőmérséklet eléri a 8C-ot. Ez lehet április, de február is.

A primér bakhát kialakításánál 5-8cm-es földtakarás szükséges.

Töltögetés

Amikor a primér bakhát teteje repedezni kezd a bújó csíráktól, akkor állhatunk neki a szekunder bakhát kialakításának. A szekunder bakhátnál 20-25cm-es takarás szükséges.

 Ezzel egy menetben szórjuk ki a nitrogén műtrágyát.  A nitrogén trágyázásnál érdemes már az ültetés előtt kijuttatni a nitrogén 45-50%-át.

 (A töltögetés az egyik leghatékonyabb, és legolcsóbb gyomirtási mód. Lehetőség szerint többször is végezzük el.)

Gyomirtás, növényvédelem

A szekunder bakhát elkészítését a preemergens gyomirtó kezelés kövesse. Egy és kétszikű gyomok ellen egyaránt: Dual-Racer, Command, Stomp, Sencor

A későbbi gyomosodás esetén a következő szereket használhatjuk posztemergensen: 

Egy és kétsziküek ellen: Titus, Sencor (Sencor érzékeny fajták!)

Egysziküek ellen: Fusilade Forte, Agil, illetve

Speciális egyszikűírtók: Pantera, Select Super

A burgonya növekedése során rengeteg betegséggel találkozhatunk. A vegetáció ideje alatt fontos a preventív 10-12 naponkénti védekezés, és a szerrotáció betartása. A védekezési időpont helyes megválasztása érdekében célszerű a terület mélyebb pontján egy kis megfigyelő parcellát létrehozni, pár nappal korábbi ültetéssel. Az első kezelést közvetlenül a sorok záródása utánra időzítsük.

A burgonya védelmére nagyon széles termékpaletta áll rendelkezésre. Íme néhány gyakorta használatos növényvédőszer.

Szisztémikus:  Infinito, Orvego, Ranmann Top, Ridomil Gold Plus

Kontakt: Altima,  Champion R, Copac Flow, Cuproxat R, Manfil, Polyram, Sereno, Zöldpajzs (réz, ditiokarbamát, rézhidroxid, rézoxiklorid)

Kombinált szerek: Kupfer Fusilan, Voyager

Rovarölő szerek: Actara, Alverde, Confidor, Coragen, Judo, Match, Mospilan, Novodor, Nurelle D, Sumialfa.

Levéltetvek ellen: Chess, Karate Zeon, Vektafid

(Neonikotinoid hatóanyagú szerek jelenleg nem használhatóak!)

A készítmények (hatóanyagok) időnkénti cseréje (szerrotáció) lényeges a szerellenállóság kifejlődésének megakadályozása miatt!

A vegetáció ideje alatt fontos a növény kondíciójának folyamatos ellenőrzése. A beteg növényeket távolítsuk el, valamint figyeljünk a hiánytünetekre (Sárgul, antociánosodik).

Öntözés, igények

A burgonya rendkívül vízigényes növény. Jó termés eléréséhez egyenletes öntözés szükséges május közepétől. Vízigénye a tenyészidőszakban 200-400mm. Ha nem hull csapadék feltétlenül pótolni kell. Mindemellett érdemes figyelembe venni hogy a gumóképződés optimális hőmérséklete 14-16C mely 26C fölött leáll, csakúgy mint 40C felett az asszimiláció.

Érés, betakarítás

Az érés fő jelei a lerogyott szár, a könnyen felhúzható és beparásodott gumó. Ezek együttállásakor kezdődhet meg a betakarítás, mely a primőr burgonya esetében május végére tehető, míg a korainál június közepére, augusztusra, a piac igénye szerint. A könyebb betakarítás érdekében érdemes szártalanítani és a kétmenetes betakarítási módot választani. (kíméletes, és a burgonyának van ideje száradni)

A technológiát képekben megtekintheti a Képgaléria menüpont alatt a bal sávban.